Djurfakta

Hjälp, jag har blivit med kanin!

2013-06-02 21:49 #0 av: Mari

I denna artikelserie tar vi upp det mest grundläggande man bör veta när man planerar att skaffa sig ett husdjur. Glöm inte att läsa på ordentligt innan du skaffar dig en ny liten vän!

Saxat från wikipedia:

Domesticerade kaniner är populära sällskaps- och utställningsdjur. En kanin är ett bra sällskapsdjur som är aktivt under dagen och därför är Dessa djur är lämpliga för människor i alla åldrar, men för små barn bör dock en förälder ta ansvar för att kaninen får en bra skötsel. Något som blivit populärt på senare år är att tävla kaniner i kaninhoppning.

Andra raser kan lämpa sig bättre för kaninhoppning, som dvärgvädur, dvärghare, hermelinkanin och korsningar.

Vad är en kanin?

Kaniner finns i många olika storlekar och färger. Det finns sex stycken olika kategorier med sammanlagt 64 st olika raser. Kategorierna är Jätteraser, Stora raser, Raser med avvikande hårstruktur, Medelstora raser, Små raser och Dvärgraser. 
Kaniner är kolonidjur, det vill säga att de lever tillsammans men ändå enskilt och med egna boplatser. Könsmogna hanar bör inte hållas ihop då de oftast börjar slåss, en kastrerad hane med en hona är att föredra om man vill ha två kaniner tillsammans. 

kanin.jpg
Såhär kan en kanin se ut. FotoGotlandsruss

Medellivslängden brukar variera mellan 5-6 år men det är inte ovanligt att de blir äldre. Kaniner vill ha uppmärksamhet och kärlek, raserna har olika temperament som självklart varierar från individ till individ, de är även aktiva djur som behöver skutta runt för att må bra.

Hur ska min kanin bo?

För det första, ska din kanin bo inne eller ute? Att tänka på om du tar hand om en kanin som är van att vara ute så är det inte bara att ta in denne i värmen utan man måste ta det försiktigt då kaniner lätt får värmeslag. En utekanin som ska bli innekanin är det bäst att börja vänja redan under sommaren för att sedan kunna ha boendes inne.
Lika är det med en kanin som är van att bo inomhus, de kan man heller inte flytta ut hur som helst utan det ska vänjas, gärna där också under sommaren så pälsen hinner anpassa sig till klimatförändringarna under sensommaren/hösten. 

burbalkong.jpg
En så kallad balkongbur. FotoQepta

Även kaniner ska bo i måttanpassade burar som följer lagen och som det gäller med alla djur så rekommenderar man att ha mycket större än vad lagen säger då kaninerna trivs mycket bättre än att sitta på minsta möjliga lagliga yta.
Ett hus eller hylla där kaninen kan sitta på är ett måste i en bur, det är till och med lagstiftat sedan den 1 september 2007 att alla kaniner ska ha tillgång till detta.

burute.jpg
Uteburar. Ska ha ben så de kommer upp från markenFotoJetaime

Vill man inte ha en "tråkig" gallerbur som man kan köpa i de flesta djuraffärer är det bara fantasin som stoppar dig från att bygga ditt alldeles egna kaninpalats! 
Kaniner är nyfikna djur som gillar att undersöka och hoppa runt, se till att deras hem uppfyller dessa kriterier så att din kanin får ut bästa möjliga av sin tillvaro. Att bygga en rasthage är ett mycket bra sätt att kunna ge sin kanin lite mer utrymme att skutta runt på, då kan man även inreda ännu mer för att aktivera kaninen.

Vad ska min kanin äta?

Kaniner är lätta djur att hålla i matväg, eftersom de är gräsätare kan de klara sig bra på gräs och hö året om, dock bör de även få annat för att förhindra tarmproblem. Hö ska kaniner alltid ha fri tillgång till, självklart även vatten som man ska byta ut varje dag så det håller sig färskt och välsmakligt. Kaniner behöver äta mycket fibrer för att hålla igång matsmältningen, därför bör hö vara runt 80-90% av den dagliga maten. 
Pellets är något man kan ge sin kanin, de bör ha fri tillgång av detta tills de blir runt en 6 månader. Det bästa är att gå efter individens hull, snarare än ålder så när kaninen börjar få bra hull, då börjar man minska ner mängden tills man tillslut ger runt 1-1/8 dl eller inget alls beroende på hur kaninens hull är. De flesta kaniner bli lätt väldigt fet vid överdosering av pellets.

Grönsaker eller frukt bör serveras varje dag, självklart färska och fina. Prova att ge dem maskrosblad, sallad, äpple, morötter, persilja, broccoli m.m för att hitta din kanins favoriter. Ge inte samma grönsak varje dag då kaninen säkerligen kommer att tröttna. Tänk på att sakta vänja din kanin vid grönsaker och frukter om denne inte är van, de kan lätt få diarré av allt för mycket grönt. Vänj in din kanin sakta men säkert med väldigt lite i början för att sedan sakta öka mängden successivt.

083k.jpg
Hungrig kanin. Foto: Jetaime

Man kan även under sommaren plocka växter i naturen för att ta in och torka. Dessa förvaras sedan torrt och svalt så att man under vinterhalvåret kan fortsätta att erbjuda sin kanin smaskiga växter utifrån. Tänk på att alla växter inte är ätliga utan kolla upp noga vad som är giftigt och vad man inte bör ge sin kanin.

Då kaninens tänder växer under hela livet behöver de alltid ha något att gnaga på. Färska kvistar utifrån av tex. rönn, fruktträd, björk och sälg är ofta populärt. 
Vill man skämma bort sin kanin lite extra så kan man ge lite godsaker så som osötat hårdbröd, banan eller mixa ihop någon god blandning.

Hur sköter jag om min kanin?

Kaniner är väldigt renliga djur, därför bör man städa deras bur ofta för att hålla det rent och fint men även för att förhindra att lukt och sjukdomar sprids. Kaniner brukar ofta ha ett eller flera toalett-hörn i sin bur där de gör sina behov - vilket gör det lätt för oss att hjälpa till att hålla rent. De är även lättlärda när det gäller toalett-träning så att man kan ha dem springandes fritt inomhus utan att några "olyckor" inträffar.

Vissa kaniner kräver att man håller på med dem lite extra så som pälsvård, speciellt de raserna med ullig eller med längre pälsar. Klor ska klippas regelbundet och man bör även då och då kontrollera tänderna på kaninen så de inte blivit för långa eller växer konstigt. 

hoppning.jpg
KaninhoppningFotoNinniH

De allra flesta kaniner gillar att man pysslar med dem, de gillar även som sagt att bli motionerade. Det finns speciella kaninkoppel man kan använda om man vill ut och gå med sin kanin. Det är även väldigt populärt med kaninhoppning, det anordnas tävlingar och träningar runt om i landet.

Vanliga sjukdomar

"Trumsjuka" eller som det egentligen heter, nedsatt matsäcksmotorik, är ett mycket vanligt problem som uppkommer av att tarmrörelserna plötsligt avstannar. Unga kaniner drabbas oftare då de inte har samma utvecklade tarmflora som vuxna djur och om man ger rödklöver eller kål i stora mängder så kan detta vara något som triggar igång sjukdomen. Detta är en mycket smärtsam sjukdom.

Att tänderna blir förväxta är också ett problem som kaninägare ofta stöter på. Det beror oftast på genetiskt arv eller felaktig utfodring. 

Kaniner är mycket känsliga för hög värme och kan lätt få värmeslag

Både honor och hanar kan vid uppnådd könsmogenhet bli väldigt revirbenägna och vaktande, spraya urin (hanar) och även bitas eller hota. Bästa lösningen för detta är att kastrera sin kanin vid ungefär 5 månaders ålder. 

Andra vanliga symptom på att din kanin inte mår riktigt bra är bland annat tappad aptit, rinniga ögon, trött och slö. Man bör alltid ta kontakt med en veterinär om man misstänker att sin kanin är sjuk, vänta inte för länge! 
Läs mer om kaniners sjukdomar här.

Övrigt

burinne.jpg
Kaninen Isabella i sin innebur. FotoZakaraa

Söker du mer hjälp eller bara vill umgås med andra kaninägare så kolla in på kanin.ifokus där en hel bunt av kaninmänniskor träffas dagligen och utbyter erfarenheter och hjälper varandra. Där finns även fler intressanta och lärorika artiklar att ta del av.

Lycka till med din kanin!

Anmäl
2013-06-05 21:23 #1 av: CupcakeGod

Mycket bra skrivet! 

Anmäl
2017-12-13 11:42 #2 av: MEML

Mycket bra skrivet! Puttar upp denna=)

I am that I am

I will never give up my Pride


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.