Annons:
Etikettdjurfakta
Läst 8967 ggr
Tina
2012-12-16 21:02

Skadade Vilddjur

Man hör ofta om folk som tagit hand om övergivna djurungar eller skadade vilddjur. Men vad ska man egentligen göra när man hittar ett skadat eller till synes övergivet djur ute i naturen? Är alla "övergivna" ungar verkligen övergivna?

Att tänka på när man ser skadade djur:

  • Enligt lag får en privatperson ej ha ett skadat vilt djur hemma mer än 48 timmar! Även om 48 timmar inte låter mycket, så kan djurungar (och vuxna) dö under dessa timmar ifall du inte har full koll på vad du gör.
  • Ge inte ett skadat djur vatten eller föda! Detta kan förvärra djurets tillstånd.
  • Viltfångade djur är enligt djurskyddslagen olagliga att hålla för sällskap eller hobby.
  • Kontakta polisen när du hittar ett skadat djur eller en skadad fågel.
  • Kontakta ALLTID polisen ifall du tvingats avliva ett vilt djur eller av misstag skjutit, som det är jaktförbud på.

Att ta hand om övergivna djurungar

Att en djurunge är ensam betyder INTE att denna är övergiven! Troligen är mamman bara iväg och hämtar mat. Enda gången ett djur kan betraktas som övergivet är när du har bevis på att mamman är död.

Ifall du tror att en fågel/djurunge är övergivet - ställ dig på avstånd och övervaka! Det är inte förrän du sett att den inte matats på många timmar som du kan konstatera att den är övergivet. Den är alltså inte ensam bara för att mamman är borta de 2 minuterna du går förbi. Du måste även tänka på att sitta på ett sådant avstånd att du inte skrämmer bort mamman! Hon måste våga återvända till sin unge eller ungar.

Nutte2.jpg
Liten nötväcka. FotoMyTwiggs

Ta inte upp djurungar innan du är 110% säker på att de är övergivna!

En till anledning att inte ta upp djurungar är att modern kan vara så beskyddande att hon anfaller. Även om du inte ser henne kan hon sitta bakom en buske eller uppe i ett träd (om det är en fågel) och anfalla dig när du försöker närma dig ungen. För din egen hälsa - rör inte djurungar i onödan!

Ett djur som blivit uppfött av människor har inte lärt sig att hitta mat på egen hand och kan därför inte klara sig själv ute i naturen. Alltså kan du INTE ta in en "övergiven" djurunge och föda upp den själv för att sedan släppa ut den! Djuret behöver rehabiliteras och sedan vänjas vid en vild miljö stegvis. Detta tar polisen, djursjukhus och djurparker hand om - alltså inget du ska göra själv, så länge du inte fått i uppdrag av någon av nämnda att göra det.

Krävs det tillstånd för att ta hand om skadade vilddjur?

Jag citerar från Naturvårdsverkets hemsida: 

För att vårda och rehabilitera skadat vilt krävs tillstånd från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket, enligt jaktlagstiftningen. Ett antal privatpersoner och föreningar har tillstånd att ta hand om skadade djur. Tillstånden gäller vanligen igelkott, ekorre, harar samt fredade fåglar. Vården ska ges under överinseende av veterinär.

Råbock,.jpg
Råbock. FotoOlleA

Trafikolyckor

Har du varit med om en trafikolycka med djur: kolla om djuret lever.

Är djuret dött så tag genast bort det från vägen. Annars kommer rovdjur och asätare lockas till gatan, och då riskerar dessa också att bli påkörda och orsaka fler olyckor.

Springer djuret iväg måste polis kontaktas så att en jaktviltvårdare kan söka upp djuret. Leta aldrig efter skadade djur själv!

Gå inte fram till djur som kan vara farliga, tex viltsvin.

Fåglar som blivit påkörda måste också försökas fångas in för undersökning. Även om de flyger/hoppar iväg så kan de ha allvarliga inre skador.

Följande djur måste anmälas enligt jaktförordningen, 40§, vid trafikolycka:

  • Björn
  • Varg
  • Järv
  • Lo
  • Älg
  • Hjort
  • Rådjur
  • Utter
  • Vildsvin
  • Mufflonfår
  • Örn

Hur kan jag hjälpa en skadad fågel?

Kolla om djuret kan stå. Kan det inte så har det troligen en fraktur i ena eller båda benen, eller fått en hjärnskakning efter att ha flygit in i något.

Du ska även kolla så att inte näbben är skadad eller bruten. Är näbben skadad så får fågeln väldigt svårt att äta och dricka, då bör den tas om hand!

Kolla även att inte vingarna eller övriga kroppen ser konstig eller skadad ut.

Ett vanligt problem är tuggummi som fastnat antingen i fjädrar eller näbb. Har fågeln tuggummi i näbben måste detta tas bort eftersom det annars täpper till näbben så fågeln svälter ihjäl. Tuggummi i fjädrarna klipps enklast bort.

Ingrip INTE om en fågel bara har ett öga! Detta är relativt vanligt och inget fågeln lider av, undantag rovfåglar (men rovfåglar ska du ändå inte försöka gå fram till).

Du fångar enklast in fågeln genom att kasta en filt på den.

Hur kan jag hjälpa en övergiven/skadad fågelunge?

Normalt kan fågelbon inte flyttas, men hittar du ett på marken kan du ändå försöka få upp det på sin ursprungliga plats. Svalbon trillar ofta sönder pga att de är för svaga, du kan då placera det i en rengjord och uppklippt mjölkkartong.

Hittar du en fågelunge som är ensam så ska du försöka hitta antingen det ursprungliga boet, eller ett bo med samma art och någorlunda lika stora ungar. Tänk på att lägger du den i ett bo med för stor kull så får mamman svårt att hitta föda till alla.

Duvor lämnar ofta boet redan innan de kan flyga. De sitter då skyddat på marken och mamman kommer dit och matar den.

Alla kråkfåglar matar sina ungar fastän de har trillat ner ur boet, förutom råkor. Råkor är alltså den enda kråkfågeln som du måste sätta tillbaka ungarna hos!

Du kan ibland hitta mesungar och andra småfåglar på marken, dessa är oftast utdragna av skator. Svaga och hårlösa individer bör avlivas.

Hos rovfågelungar vågar inte föräldrarna fram under tiden det är en människa i närheten! Ser alltså en unge övergiven ut, bör du gå därifrån så snabbt som möjligt så att mamman vågar sig fram.

42.jpg
Igelkott. Foto: Gamela

Hur kan jag hjälpa ett skadat/övergivet djur eller djurunge?

OBS!! Ge INTE vanlig mjölk till djuren! För de flesta djur och ungar är det farligt med mejeriprodukter!

Vad ska du göra med följande djur eller ungar?
I bokstavsordning:

  • Ekorrar: Ta på dig handskar! Ekorrar har inte bara vassa klor utan kan även bitas rejält när de blir stressande. Kolla efter vad som är skadat, om benen verkar brutna eller om ryggen är skadad. Lägg ekorren på något mjukt i en kartong och kontakta sedan viltrehabiliterare.

    Ungarna kan ibland trilla ner ur sina bon, och har då svårt att komma tillbaka upp (eftersom dessa ofta finns högst uppe i träden). Letar du i de närmsta träden, hittar du troligen ett stort risbo bland de högsta grenarna. Sätt ungen i trädet så långt upp du kan komma, på ett sätt så det inte riskerar att trilla igen, så kommer troligen mamman och hämtar den. **Sitter den ensam i ett träd så rör den INTE -föräldrarna finns i närheten!
    **
    Är ungen skadad och du behöver ta hand om den så ge den Whiskas Kattmjölk eller liknande.

  • Harar: Stöd benen! Harar sparkar så hårt att de kan inte bara skada dig, utan sig själv också.

    OM DU HITTAR EN ENSAM HARUNGE, ta INTE hem den! Harar lämnar inte sina barn i bon utan ute på fält. Föräldrarna finns i närheten!

    Ibland tror folk att det är kaninungar de tagit hand om. Upptäcker du att det är en hare är det viktigt att du sätter tillbaka haren där den hittades. Viktigt att det är precis samma ställe, annars hittar inte modern den.

  • Igelkottar: Igelkotten är det vanligaste djuret att bli påkörd, på grund av att de inte är rädda för bilar! Pga hur små de är finns det oftast inget att göra men lever den har den troligen allvarliga inre skador, kontakta genast en viltrehabiliterare!

    Igelkottar fastnar ofta i trånga rör då de försöker ta sig in där för att bygga bo. Ta tag med två tänger på varsin sida om den och dra.

    Igelkottsungar kan klara sig själva med viss hjälp. Servera majsvälling eller getmjölk på ett fat, med vitaminer (tex hundvitaminer). OBS! Ge inte vanlig mjölk! Det är få djur som klarar av att äta/dricka mejeriprodukter.

  • Kaniner: Är det en övergiven eller bortsprungen tamkanin du misstänker att du hittat, kontakta en lokal djurskyddsförening. Du bör sätta upp lappar i närheten för att försöka hitta ägaren. Tyvärr släpps många kaniner ut när ägarna tröttnat.

  • Katt: Är det en övergiven tamkatt du misstänker att du hittat, kontakta en lokal djurskyddsförening eller polisen. De kommer troligen skicka någon för att hämta den inom det närmsta dygnet.

  • Rådjur: Rådjur blir väldigt, väldigt sällan övergivna av sina mödrar. Har ett kid ändå av någon anledning blivit tillfångataget, bör du så snabbt som möjligt återlämna det i närheten av vart det hittades. Ungen börjar då kalla på mamman. Du bör lämna platsen, eftersom mamman inte kommer fram förrän den känner sig säker.

  • Räv: Ta INTE hand om rävungar! En tam rävunge kommer inte att leva länge. Djurparker tar inte heller emot tama rävungar, eftersom de måste matas förhand och klarar sig inte alls själva. Rävungar är ofta utanför boet och utforskar på egen hand, troligen är mamman i närheten!

Telefonnummer:

Katastrofhjälp Fåglar och Vilt: 070-54 71 700

Polisen: 114 14

Artikeln är ursprungligen skriven av den tidigare medlemmen Veralera för Djurhem.iFokus.

Livet med två australian shepherds
https://brukshundarnas.wordpress.com

Annons:
[RoxannaH]
2012-12-19 01:07
#1

Riktigt toppen bra artikel! Glad

[randi]1
2012-12-19 15:17
#2

Riktigt bra informationSkrattande.

Hannasdjurvård
2013-01-14 15:53
#3

I östergötland finns Sofia Svensson som har tillstånd för vilda djur. 0702-363834

Upp till toppen
Annons: