Allmänt

Kastrering - den magiska formeln!

2012-09-11 19:17 #0 av: Tina

Det finns något som mer än allt annat är som en magisk formel när det kommer till lösningen på hittekattsproblematiken. För många är det svårt att förstå att det kan vara så enkelt att de vägrar acceptera faktum. Det magiska ordet är Kastrering. Om alla katter som inte ska användas till avel blev kastrerade skulle vi inom loppet av några år inte längre ha den misär med 100.000 tals hemlösa katter som vi har idag.

Hör du till dem som tycker att det är emot kattens natur att den kastreras? Allt för många kattägare har den åsikten. Andra bryr sig inte om att kosta på katten någon veterinärvård eftersom de fått den helt gratis. Åter andra har inte riktigt föstått hur produktiv katten är och blir överraskade när de står där med en kull kattungar. Andra vill absolut ha en kull kattungar eftersom de hört att honkatten mår bättre om hon får en kull innan hon blir kastrerad. Några tror att katten kommer att bli slö och sluta upp med att fånga råttor om de kastrerar den. Det finns många fördomar om katter. Det är därför det ser ut som det gör i Sverige med 100.000 tals hemlösa katter som går ute och fryser på tomma magar.

Foto: Linda Carlgren

Foto: Linda Carlgren

Men vad är det nu för magiskt med en kastrering?

Katten är ett av de mer produktiva djuren som finns. En honkatt kan få minst två kullar per år med i genomsnitt 4 - 6 ungar per kull. Under sin livstid kan hon få över hundra kattungar. En könsmogen hankatt försitter inga chanser att para sig och känner på lång väg när det finns en löpande honkatt. Det kommer därför inte dröja länge innan en utegående okastrerad honkatt är dräktig. Många kattägare blir tagna på sängen eftersom de inte själva märkt att honkatten börjat löpa. Sanningen är den att hankatten känt det på lukten långt innan några synliga eller ljudmässiga tecken visat sig. Honkatten kan sedan bli dräktig igen redan innan den första kullen är avvand. Det är med andra ord lätt att tappa kontrollen och sitta där med dussintals katter bara inom loppet av 1½ år. Något som förutom att det är dyrt och komplicerat dessutom inte är tillåtet eftersom den som har mer än 9 katter måste ha tillstånd.

De flesta som blir kattuppfödare av slumpens hand behåller inte kattungarna. Vissa slår helt frankt ihjäl dem medan andra ger bort dem gratis eller säljer dem för några futtiga kronor. Allt för att bli av med dem så fort som möjligt. Ofta redan innan de är klara att lämna mamman. Dessa handlingar vidmakthåller huskattens låga status och gör det legitimt även för den nya kattägaren att fortsätta i samma stil. Det är ju bara en katt....

Problemet med allt för unga kattmammor, som blir dräktiga alldeles för tidigt av en olyckshändelse, är att de inte alltid vet hur de ska ta hand om sin kattungar. Risken ökar för att mamman ska överge sin kull och att ägaren måste handmata kullen. De kattungar som tas före 12 veckors ålder från sin mamma äger inte den psykiska mognad som de behöver ha för att bli harmoniska och fullfjädrade katter. De kan längre fram i livet få olika beteendestörningar. Något som i sin tur ökar risken för att de ska bli dumpade, avlivade eller bli illa behandlade på annat sätt.

"I den bästa av världar föds inga oönskade kattkullar" Kattägare i samverkan för ett bättre kattliv.

 

Foto: Linda Carlgren

Foto: Linda Carlgren

De okastrerade hankatterna föder förvisso inga oönskade ungar åt sina ägare. Däremot är de hormonstinna hanarna alltid på jakt efter honkatter och skyr inga medel för att komma till. De är ständigt ute på högljudda friarstråtar, sprayar sin väg med illaluktande urin och slåss så blodet ryker med andra hankatter som kommer i deras väg. De lever ett högriskliv som ofta är förenat med dyra veterinärräkningar för matte och husse. Dessutom är det inte särskilt trevliga sällskapsdjur då de har huvdet fyllt av helt andra saker än att ligga hemma och mysa i stugvärmen. En utegående fertil hankatt leder som ett brev på posten även till osämja mellan grannarna.

Summa sumarium det finns många skäl till att inte ha en okastrerad han- eller honkatt fritt utegående. Men med ett enkelt ingrepp kan du lösa alla dessa problem en gång för alla och samtidigt få det bästa husdjur du kan tänka dig. Lösningen heter kastrering och kostar mellan 450 - 1200 kronor. Tveka inte - ring din veterinär redan imorgon!

 

Foto: Linda Carlgren

Foto: Linda Carlgren

Och hur var det nu med de råttfångande egenskaperna? Jo det är faktiskt tvärtom mot vad myten säger. En kastrerad katt blir en mycket bättre råttfångare än vad den okastrerade var. Den fertila katten är nämligen allt för upptagen av sin hormonella drifter för att ha så mycket tid över för råttorna medan den kastrerade katten kan fokusera all sin kraft på råttjakten.

 

Artikeln är skriven av Lena, värd på Hittekatter.

Anmäl
2012-09-11 20:29 #1 av: [deen]

Vilken bra artikel, den borde alla läsa!

Anmäl
2012-09-11 21:13 #2 av: Beatrice_Love_Kaniner

super bra! :D

Anmäl
2012-09-13 08:51 #3 av: nakenkatt

Mycket bra och läsvärd artikel för alla.hälsningar från en kattuppfödare.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.