Omplacering

Tillstånd för omplacering

2011-11-15 19:05 #0 av: Tina

Vad finns det för regler som den som driver ett omplaceringshem måste anpassa sig efter? När krävs tillstånd och hur ansöker man om det? Här förtydligas och förklaras Saknr L 120.

Den information som presenteras i denna artikel är basserad på svar jag fått från en handläggare på Jordbruksverket.

En omplaceringsverksamhet går under kategorin förvaring/utfodring och kräver tillstånd om vissa punkter uppfylls. Jordbruksverket har satt upp bestämmelser för förvaring och utfodring av djur i L 120.
Nedan kommer jag förtydliga L 120 och beskriva vad det egentligen innebär.

 

Gnagare:

Utan tillstånd får du ha max 5 burar/förvaringsutrymmen i din verksamhet. Det finns ingen gräns på hur många gnagare du får omplacera totalt eller per år. Det betyder att det är tillåtet att ha stora burar med flera djur i varje (under förutsättning att djuren fungerar tillsammans). Blir en bur tom eller får en ledig plats tillåts du ta in ett nytt djur för omplacering.
Till gruppen gnagare hör exempelvis: marsvin, råttor, möss, hamstrar och gerbiler.

 

Kaniner:

Utan tillstånd får du ha max 5 kaniner i din verksamhet per år. För kaniner skiljer sig alltså reglerna åt från gnagarna, vilket är viktigt att tänka på. När kanin nummer 5 tas in för omplacering måste du vänta i 1 år innan du får ta in en ny.

 

Kaniner & gnagare samtidigt?

Vill du ha ett omplaceringshem som tar in både kaniner och gnagare? Då gäller följande:
Du får ha max 5 burar med gnagare i, men det finns ingen gräns för hur många du får omplacera.
Du får omplacera/ta emot max 5 kaniner per år.
För ett omplaceringshem som tar emot både kaniner och gnagare finns det inga regler som bestämmer hur många burar man får ha, men det får inte finnas gnagare i fler än 5 av burarna.

 

Illrar:

För illrar gäller samma regler som för kaniner. Utan tillstånd får du ha max 5 illrar i din verksamhet per år.

 

Fåglar & reptiler:

För fåglar och reptiler gäller samma regler som för gnagare. Utan tillstånd får du ha max 5 förvaringsutrymmen så som burar, terrarier och akvarier, men det finns ingen gräns för hur många djur du får omplacera.

 

Katt:

Utan tillstånd får du ta emot/omplacera max 3 katter. För katter finns ingen årsgräns, när du har omplacerat 3 katter måste du söka tillstånd om du vill fortsätta.

 

Hund:

För hund gäller samma regler som för katt. Efter att du tagit emot/omplacerat 3 hundar måste du söka tillstånd, ingen årsgräns finns.

 

Häst:

Hästen delar hundens och kattens bestämmelser. Utan tillstånd får du ta emot/omplacera max 3 hästar, ingen årsgräns finns.

 

Hur söker jag tillstånd?

Vill du omplacera ett större antal djur ska du fylla i lämplig blankett för § 16. HÄR finner du blanketten för övriga sällskapsdjur, den gäller exempelvis för kaniner och gnagare. Du ska kryssa i den mest passande punkten som börjar med "Förvaring eller utfodring".
Vill du ansöka om tillstånd fyller du i blanketten och postar den till din länsstyrelse.
Länsstyrelsen kommer bland annat att kontrollera att du har burmått enligt föreskrifterna, att du följer övriga djurskyddsbestämmelser samt att du är lämplig som person.

 

 

Anmäl
2011-12-01 07:23 #2 av: flocken

bra artikel. Men jag tycker det ändå är konstiga regler. Jag som har ett mindre omplaceringshem behöver inte söka tillstånd. Sist fick jag hem 7 st marsvin. det mästa någonsin för mig. Två behöll jag, 3 fick nya hem & två fick somna in. Annars har det varit någon enstaka.

Nu  har jag inga djur för omplacering. Just för att jag försöker hålla det i en liten skala.

Men då kanske jag inte behöver ha dåligt samvete att jag bryter mot lagar?

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2011-12-01 10:14 #3 av: Tina

#2 Nej, omplacerar du gnagare och inte har fler än 5 burar krävs inget tillstånd. Dock tycker jag att det är att rekommendera att söka tillstånd ändå, även om man bara vill hålla sig till en liten skala. Du behöver inte använda alla burar trots att du har tillstånd för fler än 5 och dessutom kan några extra burar vara "bra att ha" om det skulle inträffa något oväntat.

Ett tillstånd garanterar den som lämnar in djur och den som adopterar djur att verksamheten är kontrollerad och av hög kvalitet. Det kostar ingenting att ansöka om tillstånd och det är en enkel blankett som ska fyllas i.

Jag tycker inte att det finns någon bra ursäkt att inte ansöka om tillstånd (detta är inte riktat mot dig Mette, utan det säger jag rent allmänt). Det är gratis, enkelt och något som ger ett seriöst intryck för verksamheten. 
Den andledning jag kan komma att tänka på, gällande varför man inte skulle vilja ansöka om tillstånd, är väl rädsla och oro för att inte bli godkänd. Men blir man inte godkänd pga. att man inte följer djurskyddsbestämmelsera eller inte är lämplig som person är det nog dags att avveckla verksamheten.

Anmäl
2011-12-01 13:14 #4 av: flocken

Självklart ska jag ansöka om att bli godkänd.Det finns i mina planer. Men jag vill ha större yta & plats för ett karantän rum. Den platsen kommer finnas i vårat nästa hus. Så man behöver inte ha den paniken. Jag vill ha alla papper iordning.

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2012-01-02 15:11 #5 av: NaDa...

Gäller det här bara Sverige eller är det samma lagar i Finland?

Anmäl
2012-01-02 15:35 #6 av: Tina

#5 Jag vet tyvärr inte vad som gäller i Finland.
Har Finland någon motsvarighet till Jordbruksverket eller Länsstyrelsen så bör de veta.

Anmäl
2012-01-02 17:17 #7 av: Fridaaaa

Superbra!

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-08-01 23:01 #8 av: BeanLady

Vad gäller om jag är jourhem åt en förening? Måste jag ansöka om tillstånd eller har tex Djurskyddet ansvaret för allt sånt?

Anmäl
2012-08-01 23:31 #9 av: Tina

#8 Jordbruksverket anger att "Om det finns jourhem i anslutning till omplaceringshemmet behöver dessa ha tillstånd för hållande från den tionde vuxna hunden/katten". Vad som gäller för smådjuren vet jag inte, det säkraste är nog att kontakta jordbruksverket.

Anmäl
2012-08-02 01:06 #10 av: BeanLady

Tack för hjälpen! :)

Anmäl
2013-12-07 17:14 #11 av: CorneliaAndersson

Man får alltså ha hemsida och göra reklam för sin omplacering?:)

(om man nu tänker ex. kaniner och max 5/år, alltså utan tillstånd)

/ Cornelia Andersson,
Innehavare av Borgargatans Kaninuppfödning
Medarbetare på Hermelinkanin.ifokus och Diabetes.ifokus

Anmäl
2013-12-07 17:16 #12 av: Tina

#11 Ja, enligt min uppfattning finns det inga regler som säger att du inte får ha en hemsida. Glad

Anmäl
2013-12-07 17:18 #13 av: CorneliaAndersson

Så bra!:)

SUPERbra artikel!

/ Cornelia Andersson,
Innehavare av Borgargatans Kaninuppfödning
Medarbetare på Hermelinkanin.ifokus och Diabetes.ifokus

Anmäl
2013-12-08 19:52 #14 av: Moppie

Så jag får ta in hur många gnagare som helst men ha 5 burar, Och ta in 5 kaniner/år . Får jag ha 10 burar eller fortfarande bara 5 då?

Anmäl
2013-12-08 21:50 #15 av: Tina

#14 För ett omplaceringshem som tar emot både kaniner och gnagare finns det inga regler som bestämmer hur många burar man får ha, men det får inte finnas gnagare i fler än 5 av burarna.

Anmäl
2013-12-08 22:50 #16 av: Moppie

#15 Tack

Anmäl
2013-12-15 10:54 #17 av: westblom

Jag har tillstånd för att ha omplacering/pensionat för gnagare , kaniner det har jag haft i 2 år nu och på det papperet så står det att om man ha fler än 6 burplatser/år så ska man ha tillstånd , jag tycker att alla som har omplaceringshem med många burplatser/år ska ha till stånd.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.