2010-09-10 02:20 #0 av: Tina

Allergi kan till synes vara en av de främsta orsakerna till att många djur behöver omplaceras. Många personer skaffar ett djur utan att vara medveten om sin allergi, detta blir oftast både djur och ägare lidande av.

Allergi- och överkänslighetsreaktioner är onormala försvarsreaktioner från kroppen på ämnen som för de flesta människor är helt ofarliga. Antalet individer som drabbas av dessa reaktioner har ökat påtagligt under senare delen av 1900-talet, framför allt i de industrialiserade delarna av världen.
Källa: Wikipedia

Pälsdjursallergi är vanligare än många tror, då det finns i samma skala som pollenallergi. Drygt 15% av Sveriges vuxna befolkning är pälsdjurallergiker och vanligast är allergi mot katt, därefter hund. Även kanin, marsvin hamster och andra smådjur kan framkalla allergi. Det gäller även ovanligare djur med mindre päls, som exempelvis minigris.

Vad är man allergisk mot?

Vid pälsdjursallergi är man allergisk mot proteiner som huvudsakligen finns i hudflagnor, saliv och urin - alltså är det inte själva pälshåren man är allergisk mot. Oftast spelar det därför ingen roll om djuret är kort/långhårigt eller om det fäller.
Direktkontakt med djuret är oftast inte nödvändigt för att uppleva allergiska symptom, då allergen ofta förekommer i stora delar av vårt samhälle genom överföring på djurägares kläder.
Tänk även på att du även kan vara allergisk mot andra djurrelaterade saker utöver själva djuret. Allergi mot exempelvis spån och hö är mycket vanligt.

kattung_i_haender.jpg

Vilka symptom är vanligast för allergi?

Vanligen får den allergiska personen problem med ögonklåda, nästäppa och även astma förekommer. 
Allergi inleds ofta med lindriga symptom, men så småningom resulterar regelbunden kontakt med djuret i allt besvärligare hosta, nysningar eller klåda. Symptomen behöver inte heller uppkomma omedelbart, utan kan infinna sig flera timmar efteråt. 
Misstänker du att du har allergi bör du uppsöka en läkare som kan ge dig råd och medicin. Du behöver inte äga ett djur själv för att uppleva pälsdjursallergi, därför är medicinen viktig för din hälsa.

Kan jag kontrollera min allergi?

Finns minsta misstanke om allergi bör du alltid kontrollera den innan du bestämmer dig för att skaffa ett djur. 
Det finns olika allergitester, men dessa är inte alltid pålitliga utan fungerar oftast för att styrka en redan ställd diagnos.
Ett annat sätt att kontrollera sin eventuella allergi är att hälsa på uppfödare, omplaceringshem eller ägare och pyssla mycket med djuren där. Du kan även ta med dig ett örngott som du stryker på djuren och sedan sover på.

Finns det allergivänliga djur?

Tyvärr finns det inga djur som är garanterat allergisäkra för alla människor.
Det finns personer som upplever att de tål vissa djur och djurraser bätte än andra, det beror oftast på att proteinernas mängd och egenskaper skiljer sig mellan olika raser och arter.
Trots att hästen har det starkaste allergenet kan den vara skonsammare mot vissa personer i och med att den inte vistas i bostaden.
Gnagare kan vara extra olämpliga husdjur för allergiker då allergiframkallande protein sugs upp av burmaterialet när djuret kissar. När detta torkar sprids det lätt genom luften.

sajt theo.jpg

Är du medveten om att du har allergi men längtar efter ett djur bör du rådfråga en läkare, om denne inte avråder kan du själv prova dig fram om du hittar en viss art eller ras som fungerar för dig. Ha dock i åtanke att allergi som triggas ofta kan förvärras.
De säkraste djuren ur allergisynpunkt är exempelvis ormar, ödlor, fiskar och sköldpaddor.

Bör jag omplacera mitt djur om jag fått allergi?

Förmodligen är en omplacering det bästa både för dig och ditt djur vid allergi.
Pälsdjursallergi kan lätt leda till en utveckling av astma och känsliga luftrör. Dessutom är det stor risk att både du och djuret blir lidande, då du förmodligen inte kan umgås med djuret på samma sätt som förr. Risken finns att du inte ens kan vistas i samma rum som djuret.
Tänk alltid på djurets bästa, och behåll det aldrig av egoistiska skäl.

 

Textkällor:
allergi.nu
astmaoallergiforbundet.se
uppsalabarnlakare.se

Bild på kattunge:
www.fotoakuten.se