Omplacering

Skillnaden mellan att omplacera och sälja

2010-09-14 19:00 #0 av: Tina

Åsikterna är många och delade när det kommer till termerna "sälja" och "omplacera". I denna artikel kan du läsa mer och även ta del av olika omplaceringshems syn på saken.

Att sälja....

Att sälja ett djur kan i princip vem som som helst göra, och en avgörande faktor i begreppet är ofta ekonomisk vinning. Många gånger utnyttjas djurets individuella värde, exempelvis kan en fin och rastypisk hund kosta mycket mer än en hund från samma kull som visar sig ha ett lätt skönhetsfel.

Det finns även privatpersoner som väljer att utnyttja djurens ekonomiska värde för egen vinning. Ett djur som av någon anledning inköpts billigt av en person kan, när personen insett att djuret inte passar in i dennes vardag, säljas för ett pris som med hästlängder överstiger det första inköpspriset.

Synonymer för "sälja": Göra sig av med, omsätta i pengar, göra sig pengar på.

 

Att omplacera...

När man omplacerar ett djur är det huvudsakliga syftet inte att tjäna stora pengar på affären. Ibland kan det röra sig om ett övergivet eller oönskat djur boende i ett tillfälligt hem, men även privatpersoner kan välja att omplacera sina djur.
En ägare som omplacerar sitt djur har insett att denne inte kan tillgodose djurets behov på rätt sätt och väljer att försöka finna det ett nytt passande hem istället för att behålla djuret av egoistiska skäl.

Synonymer för "omplacera": Placera om, placera på annan plats, förflytta.

 

Omplaceringshem tycker till...

"Den skillnad som vi ser mellan sälja ett djur och omplacera är; vid en omplacering sker det oftast med ett vuxet/halvvuxet djur pga omständigheter som gör att den, om det finns någon, förre ägaren är olämplig eller liknande. När det gäller ungar så är det oönskade eller inte med avsikt framavlade ungar.
Omplacering är framför allt ett begrepp som djurhem använder då de inte själva har något tidigare personligt ansvar men tar ansvar där andra människor misslyckas och placerar om de djur som är i behov av ett nytt hem.
När någon säljer ett djur så beror det ofta på ett icke genomtänkt djurägarskap eller oönskade kullar pga man t. ex tycker det är för dyrt att kastrera sin katt."
- Djurhemmet Tigerharen

"Kort så tycker jag väl att det är intentionen som avgör. Att omplacera handlar - enligt min mening - om att hjälpa oönskade/övergivna djur att få nya hem. Försäljning är att äga ett djur själv och sälja det - den monetära delen är då viktig."
- Mia Winge, Marsvinshjälpen

"Sälja djur kan vem som helst göra och i mångt och mycket handlar det då om en ekonomisk vinnig i det. T. ex en kull kaninungar eller hundvalpar.
Att omplacera ett djur handlar om att ge det bättre förhållanden än vad man själv kan tillgodose djuret. Oavsett man själv omplacerar det eller om man vänder sig till ett omplaceringshem."
- Utgårds Fantasia

 

Löpsedelbild: www.sxc.hu

Anmäl
2010-10-10 20:31 #1 av: Ilya

Ett litet stavfel i denna mening:

"En ägare som omplacerar sitt djur har insett att denne inte kan tillgodose djurets behov på rätt sätt och väljer att försöka finna det ett nytt passande hem istället för att behålla djuret av egoistiska själ." Skäl stavas det naturligtvis.

Bara ett litet rättande.

Bra sajt förövrigt, den kommer definitivt vara till stor hjälp för både människor och djur :)

Anmäl
2010-10-11 16:29 #2 av: Tina

#1 Hoppsan, tack för påpekandet! Nu ska det stå rätt. Glad

Anmäl
2010-10-11 19:04 #3 av: Ilya

Så lite så!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.