Djurhem & omplaceringshem

Slättebackes omplaceringshem

2010-10-19 19:52 #0 av: Tina

Denna artikel är en del av artikelserien Månadens omplaceringshem, där vi varje månad får följa och läsa om ett av landets olika omplaceringshem.

Slättebackes omplaceringshem finns i Östadkulle, 1½ mil utanför Alingsås, och omplacerar marsvin och kaniner.
Verksamheten drivs av Anneli som ursprungligen jobbar som undersköterska och beskriver sig själv som en ganska asocial dam. Familjen består av sambo och två barn. Då Anneli väntar sitt tredje barn och börjar få svårt att böja sig får hon mycket hjälp av barnen som sköter om djuren en hel del. Omplaceringshemmet beskriver hon som en bisyssla som tar väldigt mycket tid och engagemang - därför är det viktigt att ha familj eller bekanta som kan backa upp en om arbetet blir för krävande.
Utöver kaniner och marsvin delar familjen gården de bor på med minigrisar, hundar, katter, kalkoner, getter och höns.

 

Omplaceringshemmet startar...

slä5.jpg

Alltihop började i Augusti 2009, då Anneli köpte två marsvin till sin son när han började skolan, dock tröttnade han snart på dem blev och de blev mer och mer Annelis ansvar. Ett av dom omkom olyckligt och marsvinet G-force blev då ensamt och behövde en ny burkompis. I det sammanhanget kom Anneli i kontakt med Irene på Eragons, ett omplaceringshem för marsvin i Göteborg, och blev otroligt fascinerad av hennes arbete. När familjen sedan flyttade till större såg hon sin chans att göra en insats för de bortglömda djuren som bara sitter i sina burar, eller för de som inte längre kan vara kvar hos sina människor eftersom dom blivit allergiska. I april 2010 startade verksamheten och de första marsvinen flyttade in. Sedam dess har det rullat på och namnet blev Slättebackes omplaceringshem, Slättebacke heter gården som familjen bor på.

 

Kapacitet och ekonomi...

Sedan starten i april har ett tjugotal djur fått nya hem genom omplaceringshemmet. Nu under vinterhalvåret blir det lite färre kaniner än vad som vanligtvis får plats under årets varmare delar, när dom kan gå ute.
Vanligtvis har omplaceringshemmet kapacitet att hålla tio kaniner och tjugo marsvin, beroende på om det är dam- eller herrmarsvin.
Anneli är väldigt noga med vilka hon adopterar ut till och försöker i möjligaste mån att följa upp adoptionerna efteråt, antingen med ett sms eller ett telefonsamtal.

Att ett omplaceringshem kan vara kostsamt att driva är ingen nyhet. Slättebackes omplaceringshem drivs runt av kostnaden för adoption och inlämning, som vanligtvis går åt till mat, hö, halm och spån. Men när det blir lite större utgifter, som veterinärbesök och dylikt, tas pengarna ur egen fick emellanåt.

 

Annelis tips & råd till dig som vill starta ett eget omplaceringshem:

  • Ha mycket plats.
  • Ta reda på mycket om djuret.
  • Ha någon som du alltid kan fråga i närheten.
  • Leta reda på en bra veterinär som du litar på.
  • Och framförallt, se till att ha tiden.
nin.jpg

 

Vi på Omplacering.iFokus tackar Anneli för att hon ville berätta mer om Slättebackes omplaceringshem för oss, och önskar henne lycka till i framtiden.

Anmäl
2010-10-21 02:43 #1 av: twinkime

Riktigt bra att det skapas fler och fler omplaceringshem. Later som ett bra omplaceringshem och roligt att hora att det  finns  sanna bra manniskor som starta upp en andra chans for djuren =)

Anmäl
2010-10-21 16:49 #2 av: [Ai-chan]

Jag själv tycker att det är riktigt dåligt/tråkigt att det (ska behövas) skapa flera och flera omplaceringshem, och ändå är det inte tillräckligt för de djur som behöver hjälp.

Men bra för dom djur som behöver hjälp kan då få det!  tråkigt när djur är som slit och släng varor. Dom borde inte ses så, så då skulle man inte behövt så många omplaceringshem/djurhem :(

Anmäl
2010-11-06 12:30 #3 av: Rullis

Tack tinisch för en jättefin artikel och en schysst logga :-)

Tack ni andra som kommenterat också

Anmäl
2010-11-14 13:17 #4 av: westblom

Gladohh allting är så bra på din sida=) det märks att du verkligen brinner för detta,,jag känner att jag också vill ha ett lite omplaceringshem jag känner att jag vill hjälpa till med sånt också fast i lite mindre skala,jag har addoptera ett marsvin från varglyans omplacerings hem, Torsten heter han han är sååååå goo  

mvh katarina

Anmäl
2010-11-28 13:20 #5 av: Misarn

Tycker att ni som brinner för dessa stackars djur som inte har något hem är så otroligt värdefulla och ni är verkligen RIKTIGA eldsjälar!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.