Djurhem & omplaceringshem

Ulltottens omplaceringshem

2010-11-15 23:12 #0 av: Tina

Denna artikel är en del av artikelserien Månadens omplaceringshem, där vi varje månad får följa och läsa om ett av landets olika omplaceringshem.

Ulltottens omplaceringshem är ett omplaceringshem för katter, beläget i Jönköping.
Verksamheten drivs av Emma och Tova som är 20 respekive 19 år gamla. De bor tillsammans i en lägenhet på rosenlund i Jönköping. Utöver katterna som är inne för omplacering har de två egna katter och en hund. Emma jobbar på Petcare på Torsvik och Tova går sista året Djurvård på Tenhults Naturbruksgymnasium.

 

En sorglig historia får ett lyckligt slut...

Omplaceringshemmets historia börjar våren 2008 då Emma fick veta att hennes kompis planerade att skjuta sina kattungar. Emma åkte då dit tillsammans med sin vän Alexeh för att rädda kattungarna och deras mamma från en säker död.

Efter denna händelse började tankarna på att starta ett omplaceringshem ta form. Emma och Alexeh flyttade ihop och kunde nu börja ta in katter för omplacering.
Ett år senare flyttade Alexeh till Göteborg för att studera. Emmas kompis Tova, som hade hjälpt till mycket med omplaceringskatterna, flyttade in och de har nu drivit omplaceringshemmet tillsammans i 1 år.

Deras högsta dröm är att hitta ett hus på landet, där de har möjlighet att hjälpa fler katter och andra djur.

 

emmatovakatt.jpg

 

Kapacitet och ekonomi...

Ulltottens omplaceringshem omplacerar ca 10 katter per år och har kapacitet för att hålla 6 katter tillsammans utöver deras 2 egna.

Att adoptera en katt från omplaceringshemmet kostar 800 kr. Ulltottens är väldigt noga med att kastrera, vaccinera, id-märka och avmaska alla katter de får in. Sammanlagt kostar denna procedur minst 1300 för en hane och minst 1900 för en hona.

Då kan vi lätt räkna ut att omplaceringshemmet knappast går i ekonomisk vinst. De mesta av pengarna tas ur egen ficka. De har försökt hitta en veterinär som de kan samarbeta med, men tyvärr hittar de ingen i Jönköping.
Rilo Zoopermarket på Solåsen i Jönköping brukar skänka foder till katterna.

 

Emma & Tovas tips & råd till dig som vill starta ett eget omplaceringshem:

  • Det kommer uppkomma många motgångar, men du får igen det när du har omplacerat ett djur och får se hur bra det har fått det.
  • Ta inte in fler djur än du klarar av. Det är svårt att säga nej, men det är lätt att ta sig vatten över huvudet.
  • Det går aldrig runt, du får räkna med att stå för många av kostnaderna själv.
  • Det finns ingen bättre känsla än den när du hjälpt ett djur till ett bättre liv.
DSC00782.JPG.jpg

 

Vi på Omplacering.iFokus tackar Emma & Tova för att de ville berätta mer om Ulltottens omplaceringshem för oss, och önskar dem lycka till i framtiden.

Vill du veta mer?
Besök Ulltottens hemsida!

Anmäl
2010-12-02 14:41 #1 av: Mari

Jättekul att ni är så pass unga och får det att fungera - underbart att ni kan hjälpa så pass många katter per år Skrattande

Anmäl
2010-12-04 11:24 #2 av: [Forest]

Vad fint att ni hjälper katter och bra tips ger ni med :) Önskar Ulltottens omplaceringshem en god forsättning ni behövs mer än ni tror Glad

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.