2010-12-21 00:21 #0 av: Tina

Denna artikel är en del av artikelserien Månadens omplaceringshem, där vi varje månad får följa och läsa om ett av landets olika omplaceringshem.

Varglyans Omplaceringshem är ett nystartat omplaceringshem som ligger strax utanför Falun, i Dalarna och drivs av 28-åriga Ida. Efter en flerårig dröm startade Ida omplaceringshemmet i augusti 2010. Att omplaceringshemmet skulle få namnet Varglyans var självklart då Ida har en liten uppfödning av gerbiler under samma namn.
Ida jobbar till vardags som undersköterska inom hemtjänsten, vilket hon gjort sedan 8½ år tillbaka. Hon har alltid varit intresserad av djur och speciellt de små liv som man alltid läser om som behöver akut nytt hem. Så länge Ida bodde hemma tilläts hon inte ha några pälsdjur, men omhändertog under den tiden två vattensköldpaddor. Sedan hon flyttade hemifrån har hon tagit emot flera äldre gerbiler som har fått leva sin sista tid hos Ida. Den äldsta dog några dagar innan han skulle fylla 5 år.

I dagsläget bor Ida i en lägenhet tillsammans med sin sambo, deras collietik på 10 år samt deras gerbiler.
Förutom djur, som tar upp större tiden av hennes ledighet, tycker Ida om att läsa, engagera sig i andra djurfrågor, vara med familjen och gärna vara ute i skog o mark.

Pelle1.JPG

Förfrågningar från djur i nöd ledde till flera räddningar

Ida var länge uppskriven på Djurhem.iFokus akuthemlista, som en privatperson med möjlighet att vara tillfälligt hem åt djur som är i behov av akut omplacering. Ida blev fort medveten om att djur var i behov av hennes hjälp, efter ett tag hade hon fått flera förfrågningar om att ta emot olika djurslag.

Tillsammans med sin sambo beslöt sig Ida för att starta en seriös omplaceringsverksamhet då hon märkt att behovet fanns. Det var något osäkert om ett omplaceringshem skulle fungera i Dalarna, men hittills har allt flytit på. Under 4 månaders tid har Varglyans omplaceringshem hjälpt 6 djur till nya hem, varav några av dem har stått under allvarligt avlivningshot. Kaninerna Frej, Pelle och Bosse samt marsvinen Torsten, Alva och Tingeling har tack vare Ida fått nya kärleksfulla hem.

Torsten

 

Kapacitet och ekonomi

Varglyans omplacerar i första hand kaniner, marsvin, hamstrar och gerbiler. Verksamheten saknar tillstånd och får därmed omplacera max 5 burar per år. Ida planerar dock att ta kontakt med Dalarnas djurskyddshandläggare för att ordna ett tillstånd under år 2011. 
Då Ida och hennes sambo bor i lägenhet kan de samtidigt hålla max 2 kanin/marsvinsburar samt 1-2 burar med hamstrar och gerbiler åt gången.

Hittills har omplaceringshemmet gått runt rätt bra ekonomiskt tack vare gåvor från privatpersoner när det gäller burar, mat, hö, spån, grönsaker mm. Adoptionskostnaden för djuren som omplaceras bidrar också till att verksamheten går runt. Dock lägger Ida varje månad undan en summa för framtida utgifter.

 

Idas tips & råd till dig som vill starta ett eget omplaceringshem:

  • Ha tid, plats, ekonomi och engagemang för det du gör. Du får räkna med att det tar tid att hitta ett bra hem åt djuren och att svara på mail, telefonsamtal och att lägga ut annonser.
  • Kolla upp med djurskyddshandläggaren för ditt län vad de kräver. Ett tillstånd är något man bör sträva efter. Har man börjat ta in djur är det svårt och säga nej och man kommer snabbt upp i det djurantal som man får omplacera under ett år utan tillstånd.
  • Om du har möjlighet att hjälpa till i ett annat omplaceringshem är det en bra start, då får du veta lite hur det hela fungerar och få lite kött på benen. Det gjorde jag och det är jag enormt tacksam över att jag gjorde, för jag visste när vi startade upp det hela vad det innebar med allt jobb som man måste lägga ner för att det skall fungera. Man behöver inte bo på samma ort för att hjälpas åt, det finns mycket man kan göra via datorn och sprida information.

 

Vill du veta mer?
Besök Varglyans hemsida!

 

Frej 2010-09-20.JPG