Jourhem & stödhem

Tillfälliga burar

2011-01-09 03:19 #0 av: Tina

Vill du agera stödhem åt ett djur som är i behov av akut nytt hem men har ingen lämplig boplats till det? Lugn, den här artikeln ger dig tips och råd om hur du på ett smidigt och billigt sätt kan hitta tillfälliga burlösningar till djur.

IKEA, Jysk och Rusta är företag med många fiffiga och användbara produkter. Faktum är att de har ett par produkter som kan fungera som tillfälliga och även permanenta burar till djur, även om de är tänkta att fungera som förvaring åt prylar.

Har du inte tillgång till dessa varuhus, eller har djur som kräver större boplatser än förvaringslådorna kan du lämpligen bygga en hage till djuren, hur du gör kan du läsa nedan.

 

Till dvärg- och guldhamster:

Till hamstrarna kan du använda DILLING sänglåda, som kostar 99 kr och har storlek 77x70 cm.

KOMPLEMENT är en låda som finns i olika storlekar. Den minsta lådan med storlek 50x58 cm kostar 115 kr, den något större lådan med storlek 75x58 cm får du för 145 kr och den största lådan som har storlek 100x58 cm kostar 175 kr. KOMPLEMENT kan du beställa via dator, vilket är positivt om du inte bor nära ett IKEA varuhus.

Vill du ha en bolåda till din hamster som är högre än lådorna ovan finns SAMLA hos IKEA i olika storlekar.

Dessa lådor fungerar bra som tillfälligt hem åt hamstrar, vissa av dem fungerar även bra som permanent hem. Det positiva med att använda någon av dessa lådor till hamster är att höjdmåtten på lådorna är tillräckliga för att du ska kunna ha locket stängt, så inte hamstern smiter ut. Det kräver dock att du ordnar lufthål i lådan eller ordnar ett nätlock.

Utöver IKEA har även Rusta och Jysk vissa passande förvaringslådor som kan fungera som boende till hamstrar. Rustas Förvaringslåda på 60 liter för 149 kr samt Jysks Förvaringsbox på 70 liter för 199 kr passar. Även Rustas Bedroller large, för 99 kr, som är lite längre kan användas. Dock har bedrollern ganska lågt i tak, vilket kan kräva att du ordnar eget nättak som är lite högre.

Tips: Du kan även söka efter passande förvaringslådor på Dollarstore och Clas Ohlsson.

 

låda2.JPG

Bild: Helena1978

 

Till gerbiler:

Till gerbiler, som gärna vill ha en bur full med spån som de kan gräva gångar i, passar SAMLA lådan bra som tillfällig eller permanent bur om den är i bra storlek. 65- eller 130 liters lådorna rekommenderas, så gerbilerna får ordenlig höjd att gräva i.

Även på Rusta och Jysk finns det lämpliga bolådor till gerbiler. Rustas förvaringslåda på 60 liter för 149 kr passar bra som boende, även om den kan kännas för liten att använda permanent. Jysks Förvaringsbox på 70 liter för 199 kr är ett lite större men dyrare alternativ.

Vill du ha locket på lådan så gerbilerna inte smiter ut är det viktigt att du ordnar många lufthål i lådan. Du kan även ordna ett eget nätlock för att vara säker på att ventilationen blir tillräcklig.

Tips: Du kan även söka efter passande förvaringslådor på Dollarstore och Clas Ohlsson.

 

090.JPG

Bild: southdakota

 

Till marsvin:

DILLING och KOMPLEMENT från IKEA passar som tillfälliga burar även till marsvin. Om dina pengar och plats i bostaden räcker till rekommenderas den största KOMPLEMENT lådan med storlek 100x58 cm. Även om DILLING sänglåda och KOMPLEMENT 75x58 cm är tillåtna för 3 respektive 2 marsvin bör dessa burar inte användas som permanent bostad till marsvin under en längre tid, då det är viktigt att marsvin får röra på sig ordentligt. KOMPLEMENT kan du beställa via dator, vilket är positivt om du inte bor nära ett IKEA varuhus.
Observera att den minsta KOMPLEMENT lådan (50x58 cm) är olagligt liten till marsvin!

Marsvin ska, enligt lag, ha en bur som är minst 25 cm hög. Därför kan du inte ha locket stängt på dessa lådor om du har marsvin i dem. Du kan istället "omringa" buren med låga möbler/tillbehör, kompostgaller eller annat nät så marsvinen inte hoppar över kanten.

Till marsvin kan du även bygga upp en hage som tillfälligt boende. Du kan exempelvis använda dig av kompostgaller som omsluter hagen. Var dock medveten om att vissa marsvin är små nog att ta sig igenom hålen i kompostgallret, därför kan det vara lämpligt att ha hönsnät vid kompostgallrets nederdel. För att skydda ditt golv mot urin kan du använda en vaxduk, presenning eller annat lämpligt material. Detta kan du sedan täcka med spån eller några lager fleecetyg.

 

Till kanin:

Av alla lådor från IKEA är det bara KOMPLEMENT 100x58 cm för 175 kr som kan användas till kaniner. Dock är den bara tillåten att användas till små kaninraser under 3 kilo, och då får max 2 individer vistas i buren.

Även om du bara har en liten kanin kan en sådan låda lätt anses liten för en kanin. Har du dessutom en kanin som är för stor för en sådan låda kan det vara en bättre idé att bygga ett tillfälligt boende med hjälp av en hage. Lämpligt är då att använda sig av omslutande kompostgaller samt ett skyddande material för golvet, exempelvis en presenning eller vaxduk, för att sedan ha halm eller spån ovanpå.

 

kanin2.jpg

Bild: http://hundtrio.se

 

Andra alternativ:

Ofta händer det att burar annonseras ut på Blocket.se, och andra annonssajter, till ett billigt pris. Du kan även fråga vänner, bekanta, uppfödare och djurägare samt personer på diverse forum om någon i din närhet har en lämplig bur att låna ut.

 

Kom ihåg:

Det är ditt ansvar att kontrollera att den bur du använder är laglig för den djurart och antal djur du har i den. Även om en bur är tillåten att användas till ett djur är den vissa gånger så liten att den begränsar djurets möjligheter att röra på sig, vilket kan bidra till en försämrad hälsa till djuret.

Glöm dessutom inte att samtliga djur ska ha tillgång till lämplig inredning i buren. Kaniner ska ha en hylla att sitta på och gömma sig under och marsvin vill ha en inredning där de har möjlighet att söka skydd.

 

Löpsedelsbild: NinniH

Anmäl
2011-01-10 15:34 #1 av: [Mharya]

Riktigt bra! Tror att detta kommer komma till användning för många. :)

Anmäl
2011-01-20 21:02 #2 av: wolfgirl82

Toppen bra alternativ vid akut situationer! :)

Anmäl
2011-01-20 23:24 #3 av: Chieko

även om jag inte ska dem som hela burar är det nog komplement jag ska ha som toalett till min kanin sen när vi flyttar ;)

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2011-01-25 08:14 #4 av: SweetCheeks

Om man har ett akvarie/terrarie ståendes kan det fungera bra som tillfällig (eller permanent) bur till dvärghamstrar och guldhamstrar. Ett akvarie kan även fungera till gerbiler om det är tillräckligt högt.

Bra artikel! Glad

 

Tilda

Värd på Dvärghamster i Fokus och medarbetare på Hemsidor i Fokus

Aka Lakritsugglan, lakritsugglan.eu, webbsidemakare/utvecklare/designer med F-skattsedel

Virka-amigurumi.se - Japanska ergonomiska virknålar

Anmäl
2011-02-06 02:01 #5 av: Katti

Denna trådback (även den KOMPLEMENT) passar utmärkt som lock till KOMPLEMENT-lådan Glad. Det är bara att göra små hål i plastbacken och sätta i buntband eller ståltråd. Klart! Perfekt om man har katt eller hund (eller rymningsbenägna marsvin)!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2011-02-21 15:53 #6 av: Caspia

Tänk på att de mått som anges av IKEA vad gäller Komplement-serien är yttermått, inte lådans innermått. Den "stora" lådan är ca 85 cm lång, inte 100.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.