Allmänt

Buffert - en räddare i nöden

2011-02-23 20:17 #0 av: Tina

En buffert kan rädda livet på ditt djur vid dyra veterinärbesök. Här kan du läsa mer om vikten av en stabil buffert.

Vad gör du om ditt djur behöver opereras för exempelvis urinsten, en knöl eller ett brutet ben? Även för smådjur och gnagare kan en operationskostnad komma upp i 6000-8000 kr. Har du alla gånger råd att ta hand om ditt djur?

Det som kan rädda dig - och ditt djur - vid plötsliga stora utgifter är en buffert. En buffert är sparade pengar, en slags nödkassa. Din buffert kan utgöras av exempelvis en fond, ett sparkonto eller en vanlig spargris i hemmet. 
Hur stor din buffert ska vara avgör du själv. Det som bör spela in i beslutet är hur många och vilka slags djur du har. En person som bedriver en uppfödning eller ett omplaceringshem behöver en större buffert än en person som bara har ett par djur för sällskap, då en sådan slags hobby kan medföra många risker och oväntade kostnader.

pengar.jpg

 

Min personliga åsikt är att en buffert aldrig bör understiga 2500 kr. En sådan buffert klarar de vanligaste veterinärbesöken med undersökning och medicinering, även om de sker på jourtid (att besöka en veterinär på jourtid, exempelvis på helger, är dyrare än ett vanligt veterinärbesök). 
Att lägga undan några hundralappar varje månad kommer att ge dig en stabil buffert.

Även om du har ditt djur försäkrat bör du ha en buffert, då en försäkring inte täcker alla veterinäringrepp. Att försäkra sitt djur är frivilligt och någonting som man själv får avgöra om man vill ha till sitt djur. Att försäkra smådjur och gnagare kostar oftast runt 50 kr per månad och djur.

Djurskyddslagen, 9 §
Om ett djur är sjukt, skadat eller på annat sätt genom sitt beteende visar tecken på ohälsa, ska djuret snarast ges nödvändig vård, vid behov av veterinär, eller andra åtgärder vidtas, om inte sjukdomen eller skadan är så svår att djuret måste avlivas omedelbart.

Du som djurägare är skylldig, enligt lag att ta hand om ditt djur och ge det nödvändig vård i alla situationer. Ekonomiska svårigheter är inte ett argument för att inte uppsöka veterinär!

Kom ihåg att en buffert kan rädda livet på ditt djur. Var ärlig mot dig själv - har du nog med pengar för att ta hand om ditt djur?

 

Anmäl
2011-02-27 13:23 #1 av: Sussi89

Jag har det såhär att mitt personliga sparkonto använder jag även som djurens veterinärkostnader.

Jag har flera djur så man måste vara beredd på att besöka veterinären några gånger om året!

Och självklart är alla mina djur försäkrade :)

Så svar på frågan; Ja jag har råd att ta alla mina djur till veterinären, även om inte fösäkringen täcker.

Som people don't understand why I talk to animals. That's okej, the animals understand . ~ Anthony Douglas Williams~

S*Winterwind

Anmäl
2011-02-27 14:53 #2 av: Tina

Jag har en fond som jag och mina föräldrar satt in pengar på sedan jag var liten. Nu när jag blivit myndig och själv kan avgöra vad pengarna ska gå till har jag utsett det till mitt "djurkonto", pengar som bara ska läggas på veterinärkostnader och andra oväntade utgifter. 
I dagsläget har jag 4 marsvin, och då räcker pengarna på fonden mer än väl. Dock vill jag spara ihop ytterligare pengar till den dag jag skaffar hund.

Anmäl
2011-02-28 15:37 #3 av: Mari

Mycket bra artikel. Något som man kanske skulle förtydliga med försäkringar är just det att även om man har sitt djur försäkrat så måste man ändå själv betala hela kalaset hos veterinären för att sedan (om det blir beviljat) få tillbaka en viss summa från försäkringsbolaget.

Så fick jag göra när jag fick lägga in min häst på djursjukhus.

 

Svarar också på frågan: Ja, jag har lagt undan en del pengar som jag kan använda till djuren om de skulle behöva uppsöka veterinär. Dock på eget sparkonto men ska snart strukturera om det så att det finns ett eget "Djurkonto" där pengarna förhoppningsvis också förökas tack vare räntan Guld i mun

Anmäl
2011-03-01 10:34 #4 av: mandariiin

#3 Man kan direktreglera när man är hos veterinären (under kontorstid), då gör vet. och försäkringsbolaget upp om allt, och man behöver bara betala sin del av kostnaden.

Jag har inga direkt sparade pengar, men jag har alltid möjlighet att få fram pengar om något oväntat händer. Antingen låna utav någon eller så har jag ett kredit kort med hög gräns som ligger hemma om något oväntat skulle hända.

Anmäl
2011-03-01 10:40 #5 av: Mari

#4 Ja nu när du säger det så, var så länge sedan så jag har glömt bort. Det är sant, veterinären fixade så att försäkringsbolaget betalade det mesta och jag fick senare en räkning på restbeloppet.

Anmäl
2012-07-26 20:23 #6 av: Tina

Puttar upp denna då det under sommartid kan föreligga extra stor skaderisk vid ex bad, värme och ätbara växter/föremål utomhus. Då kan det vara extra viktigt med en stabil buffert!

Anmäl
2012-07-27 08:33 #7 av: flocken

Jag tar mig alltid råd till att betala vet kostnader. Det är JAG som köpt djuren. De är beroende av mig för bra vård. Bara i år har min hund kostat 50,000kr. Än så länge. Blir säkert någon mer tur till vetten.

Man måste även ha en bra försäkring för sin hund/sitt djur. Läsa igenom olika avtal noga. Ringa till bolaget & se hur mkt pengar man har kvar för det året osv.

I Januari när Axel åt up sin leksak visste vi att vi bara hade ca 5,000kr kvar till vårat max belopp på 1 år 50,000kr. Vi lyckades få tag på 10,000kr xtra om dom pengarna inte skulle räcka. Vi landade på 47,000kr den gången. Några månader senare skar han upp hela tassen. Då gick det på minst 10,000kr. Operation samt komplikationer.

Djur är inte billiga! Vissa har tur & aldrig får skador på sina djur. Jag får det regelbundet.

Axel är en väldigt dyr blandis. Men vi älskar honom för den han är. Våran klant skalle

Men mina 17 marsvin & 3 kaniner är inte försäkrade. Men de får alltid vet vård om de behöver.

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.