Annons:
Etikettdjurfakta
Läst 10138 ggr
Mari
2013-04-07 11:33

Hjälp jag har blivit med marsvin!

I denna artikelserie tar vi upp det mest grundläggande man bör veta när man planerar att skaffa sig ett husdjur. Glöm inte att läsa på ordentligt innan du skaffar dig en ny liten vän!

Saxat från wikipedia:

Marsvin kommer av tyskans Meerschweinchen som betyder "liten havsgris". Marsvinen kom med skepp från Sydamerika där de hölls som husdjur främst för köttets skull, men i Europa fick de aldrig någon betydelse som matdjur, utan hölls redan från början som sällskapsdjur och efter det även som försöksdjur. Marsvinet är ett populärt och lättskött sällskapsdjur som finns i flera färger och färgkombinationer

Vad är ett marsvin?


Marsvinet kommer ifrån Anderna i Sydamerika där deras föregångare fanns för redan 15 miljoner år sedan. Eftersom de är så fredliga djur som sällan bits så har marsvinet blivit ett mycket populärt husdjur för de yngre barnen. 
Marsvin finns i många olika färger och teckningar, med eller utan hår, fast är inte direkt allergivänliga små djur även om det finns pälslösa varianter. 
Ett marsvin lever i snitt mellan 5-6år men de kan både bli äldre och yngre. Det annordnas även utställningar för både renrasiga och "PET" marsvin runt om i Sverige och utlandet. Pet är öppet för alla sorters marsvin som är 2-72 månader - inte bara för blandisar. Ras är öppet för rasrena (/rastypiska) och de måste vara registrerade i SMF för att få delta.

Marsvinet Tabasco sett ifrån sidan. Foto: Mari

Marsvin är flockdjur som ska hållas i par eller grupp i samma bur. De ska vara av samma kön för att förhindra att oplanerade kullar föds. Marsvin som sitter ensamma mår inte bra och det är även olagligt att ha ett marsvin ensamt utan anledning. Läs mer om varför man inte ska ha marsvin ensamma.
Även om marsvin är fredliga så kan de sinsemellan börja bråka, speciellt vid introduktion av nya flockmedlemmar, därför kan det bara bra att veta lite om hur man sammanför dem på bästa sätt.

Hur ska mina marsvin bo?

Det finns speciella marsvinsburar att köpa i de flesta djuraffärer, se dock upp, för ibland säljs burar till marsvin som är för små. En bur för två marsvin måste minst vara på en yta av 0,3 m2. Det motsvarar exakt en bredd på 40 cm och en längd på 75 cm. En mindre bur är olaglig bur att låta marsvinen bo i - även om det bara är tillfälligt!
Vill man inte köpa en "tråkig" bur som alla andra har och om man är lite händig så kan man bygga sig en egen bur till sina marsvin.

I burens botten måste det finnas något slags bottenmaterial. Spån är det vanligaste materialet som används men det går även bra att använda sig av tex. halm, Toa-Lätt, tyg, träpellets, tidningspapper eller barkmull. 
För att hitta det som marsvinen och du själv trivs bäst med så gäller det att prova sig fram. Här kan ni läsa mer om bottenmaterial

I buren ska det även finnas gömslen så som hus, rör eller annat som de kan gömma sig i. Tänk på att det måste finnas ett gömsle för varje marsvin som bor i buren. 

Hängmattor och andra mjuka liggplatser är ofta uppskattade av alla marsvin. Foto: Moa-16

Tänk på att hålla rent och fint till dina marsvin, de flesta marsvin brukar kissa och bajsa lite överallt i buren. Ett tips är att plocka bort nertrampat hö och grönsaker de inte ätit upp varje dag, ungefär varannan dag kan man ta bort kisset i hörnen (eller där de kissar) och beroende på hur stor bur och många djur du har så brukar man behöva byta allt minst en gång i veckan för att det ska hållas rent och fint.

Vad ska mina marsvin äta?

Marsvin är ett av de få djur som inte kan producera egen c-vitamin så därför måste de få tillgång till c-vitaminrika grönsaker varje dag för att hålla sig friska och krya. Grönsaker med extra mycket c-vitamin är tex.

  • Broccoli

  • Paprika

  • Vitkål

  • Grönkål (kan vara svårt att få tag på efter jultider)

  • Rödkål

  • Bladpersilja

De behöver få i sig ungefär 1 mg c-vitamin/100 g kroppsvikt och dag, dräktiga, digivande och växande marsvin bör ges 3 mg C-vitamin/100 gram kroppsvikt om dagen. Det finns även c-vitamin i flytande form som djuraffärerna gärna säljer som ska droppas i vattnet eller över maten, dessa rekomenderar jag inte då de oftat är onödiga. Ger man sina marsvin färska grönsaker varje dag så behövs inga droppar. Dropparna ger oftast heller ingen verkan då de i vattnet hinner försvinna eller att kraften försvagas innan marsvinet får i sig dem. Mer om marsvinen och c-vitamin kan ni läsa om här.

Marsvin som äter tillsammans. Foto: WeepingWillow

Det viktigaste som marsvin alltid måste ha fri tillgång till är hö. Höet ska dofta friskt och inte damma. Det vanligaste sättet att köpa hö på är att man köper det i affär, dock brukar det vara dyrt (men bra kvalité) och har man möjlighet så kan man istället köpa hö av en bonde, kolla med närmsta hästägare om de vet vart man får tag på bra hö. Det man ska tänka på när man köper hö av en bonde är att man inte ska nöja sig med fjolårets hö eller kanske rent av fler år gammalt hö, kolla även kvaliteten noga! 
Höet bör serveras direkt på burgolvet och inte i höhäckar, dels för att det blir fel ställning för marsvinen att äta och dels för att höhäckar är rena fällorna då marsvinen lätt kan fastna om de försöker hoppa upp i dem.

Pellets är något som många tror att marsvin måste ha - fel. De pelletssorter som kan köpas i lösvikt eller färdiga påsar i djuraffärer innehåller i princip alltid för stor dos av kalcium, fett och salt och på tok för liten dos av kostfibrer, som marsvinen måste ha för att magen ska kunna jobba och bryta ner fibrerna. Vilket betyder att marsvinen oftast blir tjocka och kan få problem med urinvägarna av detta foder. Oxbow är ett speciellt framtaget pellets för marsvin som starkt rekomenderas men dessvärre bara säljs hos vissa återförsäljare.
Man kan även göra egna blandningar av spannmål, läs mer om det här.

Kligröt är även något som de allra flesta marsvinen uppskattar, speciellt bra till marsvin som behöver få i sig extra näring.
Marsvin ska inte ha saltsten då det kan ge urinstenar och andra besvär. 

Marsvin uppskattar även kvistar och grönt utifrån.

Hur sköter jag om mina marsvin?

Marsvin är sociala djur som gärna pratar och kuttrar för att visa sitt välbehag eller om något stör dem. Eftersom marsvin lätt lägger på sig för mycket vikt är det viktigt att sysselsätta dem. Ett bra tips är att låta dem springa lösa på golvet, eller om man bygger en liten hage där de kan vara. 
Se till att det inte finns något som de kan göra sig illa på eller sladdar som de kan gnaga i. Försök även att hålla andra djur borta så de inte blir skrämda eller jagade. 

Marsvin gillar att vila och ta det lugnt, här är ett praktexempel på hur det ofta ser ut i burarna om man smyger sig fram. Foto: WeepingWillow

Marsvin är oftast väldigt renliga av sig men ibland händer det att man måste hjälpa till genom att ge dem ett bad. Marsvinens klor växer hela livet och slits inte ner av sig själv utan det är något du måste hjälpa dem med. Klorna behöver klippas med jämna mellanrum, ungefär varannan vecka. 
Långhåriga raser behöver mer pälsvård än korthåriga, då gäller det att man har en bra kam att kamma dem med varje dag eller så ofta som det behövs. 
Långhåriga djur som ej ska ställas ut brukar klippas ner till en mer passande hårlängd så det blir lätt att hålla rent och fint.

Vanliga sjukdomar

De vanligaste sjukdomarna hos marsvin är olika hudåkommor så som ringorm, sellnic, svamp, static (static lice) och olika sorters bölder. Det brukar ofta vara väldigt smittsamt och kan även sprida sig inte bara till burkamraten utan även i värsta fall så som ringorm även till dig och de andra djuren i hushållet. 

Marsvin är väldigt känsliga för drag och har då lätt att bli förkylda eller få lunginflammation. För att förhindra detta är det viktigt att placera buren på en dragfri plats och även se till att de får i sig tillräckligt med c-vitamin varje dag. 
Något som också är vanligt är avslagna tänder, vilket de kan få från att ha bitit i gallret, då gäller det att ge marsvinen lättuggad mat, gärna mindre bitar än vanligt och i värsta fall stödmata eftersom marsvin måste hålla igång sin mage regelbundet så är det viktigt att se till att de får i sig tillräckligt med mat om någon av deras tänder är trasiga.

Övrigt

Söker du mer hjälp eller bara vill umgås med andra marsvinsägare så kolla in på marsvin.ifokus där en hel bunt av marsvinsmänniskor träffas dagligen och utbyter erfarenheter och hjälper varandra. Där finns även fler intressanta och lärorika artiklar att ta del av.

Lycka till med dina marsvin!

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Annons:
Upp till toppen
Annons: